Microbrots, una font de salut

per Pere Fiol Torrent / Tècnic Superior en Dietètica / perefioldietista@gmail.com


Els microbrots tenen una creixent popularitat com a un nou ingredient culinari i gràcies a les seves característiques proporcionen sabor i bellesa a les nostres receptes. Però a més de ser un regal pels nostres sentits i millorar la presència dels plats permetent-nos crear una harmonia de gustos , colors i textures, també són un tresor per a la nostra salut al tractar-se d´uns aliments d´ una gran densitat nutricional.

La densitat nutricional fa referència a la quantitat de micronutrients en relació al seu contingut calòric. Els aliments amb alta densitat nutricional ens aporten molts micronutrients amb poques calories. Una dieta sana ha de potenciar-los i reduir el consum d´aquells productes que només ens aporten calories buides, és a dir, que no ens aporten nutrients. Si l´aliment és ric en calories i pobre en macronutrients n´ haurem de menjar més per a cobrir les nostres necessitats de vitamines i minerals i per tant acabarem augmentant de pes o bé tindrem mancança de nutrients essencials.

Verdures i hortalisses haurien de ser la base d´una dieta saludable ja que el seu consum prevé moltes malalties. A més, els micronutrients que contenen activen la sacietat. És a dir, no n’ hi ha prou amb comptar només calories, el cos et seguirà demanant aliments si no es cobreixin els nutrients necessaris.

microbrotes
microbrotes
microbrotes

Els microbrots són verdures joves de mida petita amb textura delicada i uns sabors característics que tenen més quantitat de  micronutrients que els seus homòlegs madurs. Donat que són molt rics en nutrients,  quantitats més petites poden proporcionar efectes nutricionals similars a les que aportarien  quantitats més grans de vegetals madurs.

Diversos estudis  ho corroboren. S´ha demostrat que els valors de vitamina K canvien bastant entre els diferents microbrots, sent els microbrots de color vermell o verd brillant els que en tenen més concentració. En general, els valors eren més alts en els microbrots en comparació amb els vegetals madurs. Així mateix la majoria de microbrots tenen major concentració de vitamina C que els seus homòlegs madurs, en alguns casos fins a 6 vegades més. El mateix podem dir referent a la vitamina E.

Els microbrots també es poden considerar una excel·lent font de beta carotè, un pigment de color vermell-taronja que trobem en fruites i verdures i que és precursor de la vitamina A.

Les comparacions en relació a la presencia d’ antioxidants com la luteïna i la zeaxantina també beneficien els microbrots davant els seus homòlegs madurs.

microbrotes
microbortes
microbrotes

Degut a la seva acció antioxidant, s’ ha proposat augmentar la ingesta de carotenoides ( beta carotens, luteïna, zeaxantina, etc ) com a estratègia per a prevenir algunes malalties com les degeneratives oculars o les cardíaques.

Pel que fa als minerals, estudis recents suggereixen que els microbrots en són una excel·lent font. Els minerals poden ser utilitzats ja sigui formant part d´ importants complexes enzimàtics, formant part de proteïnes transportadores o com a elements formadors d´estructures corporals.

Els polifenols i glucosinolats són una amplia categoria de compostos bioactius que han estat associats a la prevenció de diverses malalties cròniques, incloses les malalties cardiovasculars. Es varen comparar les concentracions d´aquests compostos en els microbrots de col llombarda obtenint unes concentracions majors que la col madura. Els microbrots de Brassica solen tenir perfils de polifenols més complexes i en contenen més varietats en comparació a les plantes madures.

Per tant, els microbrots són aliments sans i nutritius que ens proporcionen una alta concentració d´antioxidants, vitamines i minerals i al incloure’ls en el context d´una dieta saludable ens aporten nombrosos beneficis.

Gaudeix-los!